Поддържайте кухнята си чиста и свежа с някои от най-добрите мелници за смилане на хранителни отпадъци

Когато правите своя избор при покупка на мелница за хранителни отпадъци, обърнете внимание на следните характеристики на модела:

Размери и форма

Размерът и формата на мелниците за хранителни отпадъци са важни параметри, които трябва да се съобразят при монтажа на уреда в кухненския шкаф. Когато избирате модел, обърнете внимание на размерите му: габаритите да са съобразени с шкафа в който ще бъде уреда,  както и на размерите на мивката и отводняващия канал.

Друг показател това е теглото на самия уред. При монтаж на мелница върху умивалник е добре теглото на уреда да бъде конструктивно съобразено с устойчивостта и здравината на самия умивалник. 

Според принципа на задвижване – мелниците се делят на такива с постоянен магнит т. нар. синхронен двигател и мелници с асинхронен двигател (пускова намотка). До скоро производството на синхронните двигатели беше скъпо. Поради тази причина се произвеждаха големи такива двигатели предимно за промишлени нужди. С напредване на технологиите се създаде възможност за използване на този тип двигатели в уредите за битови нужди.  Едно от приложенията му се намира при мелниците за смилане на хранителни отпадъци. Тези синхронни двигатели се характеризират с по-голямо КПД и по-малко износване във времето. Важно е да се отбележи, че при този тип двигатели в момента на включване на уреда се получава много силен пусков момент, равен на мощността на уреда. 

Защита 

При случайно попадане на метални предмети, които блокират пускането на уреда се активира защита, която изключва мелницата и по този начин удължава живота на диспозера.
Не така стои този въпрос при уредите с мотор тип пускова намотка. При тях завъртането на дисковете става плавно. Така при блокиране на дисковете, пусковата намотка опитва да завърти дисковете на уреда, при което защитата не сработва. Това води до възникване на опасност от пожар при прегряване на пусковата намотка. 

Елементите за смилане

Диска и пръстените за смилане е препоръчително да са изработени от неръждаема стомана, така че да сте сигурни, че няма да ръждясат или да се износят бързо. 

При някои модели мелници за отпадъци има предвиден включвател – пневматичен бутон. Други модели диспозери разчитат на външно изградена инсталация за пускане на уреда чрез ключ, който е предварително подготвен да прекъсне контакта, в който е включена мелницата. Мелниците с пневматичен бутон могат да бъдат използвани и с външно изключване на уреда, при което уреда се включва еднократно. По този начин се елиминира ползването на пневматичен бутон. 

Капацитет

Този показател е важна техническа характеристика при мелниците, защото определя вида на хранителните отпадъците, които ще се обработват, както и скоростта на работа.
Най-разпространена за домашно ползване е уреда с най-малка мощност – ½ конска сила McALPINE WDU-1. Тя е предпочитана и заради компактния размер, който не влияе на функционалността на уреда. 

По-ниската мощност означава, че този уред за смилане на боклук няма да може да се справи с по-големи или трудни задачи Този базов модел е достатъчен за нуждите на едно домакинство. 
Ако планирате да ползвате мелницата след по-интензивно приготвяне на на храна, изборът на модел с по-висока мощност може да си струва по-високата цена. В този случай препоръката е в полза на McALPINE WDU-2, която е с по-голяма мощност и с допълнителна шумоизолация. 

Следващия по мощност модел McALPINE WDU-3 е с по-големи габарити и по-голяма мощност за справяне с хранителни отпадъци от всякакъв вид. Той е предназначен за ежедневна употреба, така че можете да смелете и да се отървете от най-твърдите си зеленчуци и кости без притеснение. Освен това разполага с допълнителна шумоизолация за по-тиха работа. Практически този модел диспозер няма какво да го затрудни в домакинството. Този модел, както и следващия McALPINE WDU-4 може да се монтира при необходимост от по-активно потребление – в обществени кухни, къщи за гости, фреш барове, ресторанти.
Мелниците за хранителни отпадъци, които се предлагат се делят по мощност. Мощността се измерва във ватове и конски сили. Масово за домакински нужди е подходяща мелницата с мощност ½ конска сили или 375 W.
Захранващото напрежение за европейския пазар е 220-240 V, 50 Hz. За американския пазар напрежението е 110 V, 60 Hz, а за кораби – 220 V, 60 Hz.

Друг показател по който мелниците могат да бъдат разделени, това са оборотите, с които се въртят дисковете за смилане на отпадъците.

Начин на захващане

Всеки производител предлага удачен вариант при който мелницата да бъде захваната за мивката. Като най-стандартен се налага варианта 3 три болтовата система на нивелиране.
Това е една от важните характеристики за диспозерите на Mcalpine, за това колко е лесно е да се инсталира този тип уред в домашни условия

Комплектът идва с инструкции и всичко необходимо за монтаж. Ако имате проблеми, Mcalpine България предлага отзивчиво обслужване на клиенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *