Алпинеум в градината – 5 предимства на скалния кът

Днес ще изредим пет предимства на алпинеум в градината. Искате да изградите акцентен кът във вашата градина или двор, който да промени цялостната картина и да внесе по-различно усещане в иначе традиционно изградените зелени площи? Алпинеумът е страхотна идея в такъв случай, особено ако разполагате с малко повече пространство около дома си. Може да се окаже изключително подходящо решение и за озеленяването на хотели, ресторанти и друг тип заведения, които разполагат с голяма градина.

Ето и кои са най-големите предимства, които алпинеумът носи със себе си и защо един такъв озеленителен избор би се оказал печеливш и във вашия случай.

Естетическа привлекателност на скалния алпинеум в градината

Този тип акцент добавя доста интересна нотка и текстура в зелените пространства и носи естествено, натурално и органично усещане, приближаващо ви още до природата. Алпинеумите се изграждат така че да имитират естествен хабитат и съответно са топ попадение за внасяне на натурална естетика в двора ви.

Най-хубавото е, че красотата на алпинеума се запазва през цялата година. Това е възможно, разбира се, след подходящ подбор на растенията, така че през всеки сезон да има жива зелена декорация.

Алпинеумите устояват на драстични климатични промени

Разбира се, има значение каква е конкретната растителност, която сте засадили около камъните. Ако се спазва традиционният принцип – в алпинеума се засаждат растения, които са характерни за алпийския релеф.

Сукулентите също са подходящ избор, защото изглеждат добре в алпинеум и също са устойчиви на различни метеорологични ситуации. Независимо дали става въпрос за горещини, ветрове, пряко огряване, периоди на суша – скалният ви кът ще си остане непокътнат.

Поддържане на добрите условия в почвата

Знаете ли, че добре изграденият алпинеум може да помогне за контролиране на ерозията в почвата? Експертите от UniGarden-bg.com споделят, че наслояването на камъни по тази техника довежда и до по-стабилно задържане на почвата, както и превенция на отмиването ѝ с времето, в резултат на атмосферните условия.

Улеснява се грижата за растенията в алпинеума

Още едно топ предимство на скалния кът е, че грижата за растенията в него е улеснена. От гледна точка на поливането, тъй като скалните късове и камъни абсорбират и задържат влага, растенията, които се отглеждат около тях изискват по-малко поливане.

Освен това алпинеумът може да се използва за създаване на отделен микроклимат в градината. Това означава, че в него ще може да се засадят нетипични растения, които иначе не биха могли да виреят при нормалните условия в градината, информират от UniGarden-bg.com.

Визуално увеличаване на пространството

Макар че много хора си мислят, че алпинеумите са само за големи градини, всъщност, те се предпочитат еднакво и за по-малки площи. Голямото им предимство е, че всъщност създават илюзията за по-голямо пространство, когато са разположени на правилното място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *